/

Wat is couscous en is het eigenlijk wel gezond?

Wat is couscous en is het eigenlijk wel gezond

Couscous is een graanproduct dat afkomstig is uit Noord-Afrika. Ook in Nederland zijn wij ontzettend dol op couscous. En dat is niet gek, het is niet alleen ontzettend lekker, het is ook nog eens snel klaar te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Maar wat is couscous nu eigenlijk precies? In dit artikel leggen wij het je graag uit!

Wat is couscous?

Couscous is een graanproduct dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Ook in andere delen van Afrika en in het Midden-Oosten wordt het veel gegeten. Elk land heeft weer zijn eigen specialiteiten met couscous als basis. In bijvoorbeeld Tunesië wordt het gerecht wat pittiger gemaakt met harissa.

Voedingswaarden witte couscous per 100 gram

  • Energie: 1480 Kj
  • Calorieën: 350
  • Koolhydraten: 70 gram
  • Eiwit: 12 gram
  • Vet: 1,5 gram
  • Voedingsvezels: 3,5 gram

Hoe wordt couscous gemaakt?

In de Noord-Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten wordt couscous vaak nog met de hand gemaakt. Couscous wordt bereid met slechts twee ingrediënten, namelijk durum tarwegriesmeel en water. Het tarwegriesmeel wordt samen met het water en wat bloem met de vlakke hand tot kleine korrels gewreven. Een erg arbeidsintensieve en tijdrovende klus.

Lees ook: Hoeveel couscous nodig per persoon?

In de winkel kun je gedroogde couscous kopen. In de fabriek wordt durumtarwe met het water gemengd en gestoomd. Er ontstaan kleine balletjes die aan elkaar blijven plakken. Deze balletjes worden uit elkaar gehaald, gezeefd en gedroogd. Door de couscous weer vochtig te maken ontstaat er een luchtige, eetbare structuur die je als basis voor vele gerechten kunt gebruiken.

Hoe bereid je het?

Gedroogde couscous kun je bereiden door het gaar te stomen in een zogenaamde couscoussière, een traditionele pan, of in een tajine. Ook kun je de korrels wellen in water wat net aan de kook is gebracht. Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel milliliter water je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid gram couscous te wellen. Na het stomen of het wellen kun je de het samen met de groenten en/of het vlees nog roerbakken.

Je kunt er, net als met rijst, eindeloos mee variëren. Zo kun je er een salade van maken door er bijvoorbeeld het volgende aan toe te voegen

  • courgette,
  • paprika,
  • kipdijfilet,
  • sinaasappelrasp,
  • munt,
  • kaneel
  • en witte saladekaas

Ook komkommer en tomaatjes passen heel goed in een salade. Of maak er een stoofschotel van door het te bereiden met groenten, vlees en kruiden. Ook kun je couscous als ingrediënt in een dessert gebruiken. Het is dan prima te combineren met bijvoorbeeld

  • dadels,
  • amandelen,
  • rozijnen,
  • kaneel en/of honing.

Snuffel eens rond op internet en ga op zoek naar de lekkerste recepten. Je zult al gauw zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt hiervoor ook speciale receptenboeken aanschaffen.

Welke soorten couscous zijn er?

Parelcouscous is het Israëlische broertje van couscous. Het heeft een dikkere en rondere vorm dan de originele variant en wordt voornamelijk in Israël, Palestina, Jordanië en Libanon gegeten. Hoewel parelcouscous op dezelfde manier wordt gemaakt, zijn er toch wat verschillen op te merken. Omdat het uit een grotere korrel bestaat is het wat steviger. Daarnaast is zijn de korrels wat kleveriger en het heeft een zachtere smaak.

Naast witte couscous en parelcouscous is er ook een volkoren en spelt variant verkrijgbaar.

Is couscous gezond?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Couscous bevat vooral koolhydraten. Verder bevat het veel B-vitamines, mineralen en vezels. Wanneer couscous meer dan 2,1 gram per 100 gram aan graanvezels bevat, past het in een gezond voedingspatroon. Echter, wanneer je witte couscous vervangt door de volkoren variant, geeft dat winst voor de gezondheid. Met het eten van volkoren producten verklein je de kans op hart- en vaatziekten.

Glutenallergie of -intolerantie of diabetes? Pas op!

Couscous is rijk aan gluten. Wanneer je een glutenallergie of -intolerantie hebt, dan kun je het beter niet eten. Couscous is een tarwe product dat je dan beter kunt vermijden om klachten te voorkomen.

Als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel, of je hebt diabetes, dan moet je er ook voorzichtig mee zijn. Couscous bevat vrij veel koolhydraten die een piek in je bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken.

Personnel (de redactie) is het kloppende hart van de redactie van Storesquare.be. Dit getalenteerde team van schrijvers, redacteuren en contentmakers staat garant voor de hoge kwaliteit en diversiteit van de inhoud op het platform.